DADES GENERALS

Gentilici: xarer/a.

Habitants: 1.620 (1/01/2011).

Extensió: 6,77 km².

 

ETIMOLOGIA DEL NOM

La Xara, topònim d’origen àrab, significa llar rocosa i plena d’herbes i fa referència a les característiques de la zona, vegetació mediterrània de terrenys secs i àrids i on es troben plantes de la mena de les estepes, les frígoles, les coscolles, els romers, etc. Aquestes són les característiques del lloc en què es van instal·lar els pobladors originaris de la Xara.

 

UBICACIÓ

La Xara és un poble de la comarca de la Marina Alta. La carretera d’Alcalalí a la platja travessa el nucli urbà de sud a nord, d’oest a est, el travessa la carretera a Jesús Pobre i Xàbia. Els pobles veïns són Ondara, en l’oest, Pedreguer, al sud, Jesús Pobre, al sud-est i Dénia a l’est. Dista 5 Km d’Ondara, 5 Km de Pedreguer i 4,2 Km de Dénia.

 

MITJÀ I PAISATGE

L’àmbit territorial de la Xara comprén les partides de Pinella, Caragussos, Casa Blanca, Punta de Benimaquia, Benimaquia, La Xara, La Plana i Fredats. Com a accidents geogràfics destacables tenim el Barranc del Regatxo o Morxama, que travessa el terme i la muntanya de Benimaquia, en la vessant oest del massís del Montgó. A l’Alt de Benimaquia es troba un dels assentaments més importants de l’època ibèrica antiga de la Mediterrànea Occidental, amb destacades influències fenícies i on es documenta una de les primeres produccions de vi de la península.

Els llocs més emblemàtics del poble, no obstant això, són la plaça de la Palmera, la plaça de la Garrofera i el passeig de Joan Baptista Basset.

Disposa d’una parada de tren entre el poble i la muntanya, per la qual passava el trenet de la Marina i que hui dia dóna servei al TRAM.

L’escut recull, d’una banda, la casa que simbolitza l’origen del poble, l’assentament d’una família. I, per l’altra, a dalt de la casa hi ha l’escut de la família Ivars, fundadora de la població.